Γαλλία

Το Temps Réel ξεκίνησε το καλλιτεχνικό έργο HOSPITALITÉ EN ACTIONS σε μια περιοχή που συγκεντρώνει αρκετά κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό καταφύγιο στη φύση στο φυσικό πάρκο του Βιλφανιάν (Villefagnan) για ποιητές, συγγραφείς, φωτογράφους και τραγουδιστές από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία: Τιγρινιανούς, Τιγκρέ και Σάχο από την Ερυθραία· Αφάρ από την Αιθιοπία· Φαούρ, Νουέρ και Ντίνκα από το Σουδάν· Σομαλούς· Μπαμπάρα, Ντιούλα και Φουλάνι από το Μάλι· Σονινκέ από τη Μαυριτανία· Σουσσού από τη Γουινέα· Μπανγκάλα και Νυανγκά από το Κονγκό· Τουαρέγκ από τη Λιβύη· Θιβετιανούς· Σύριους· Νταρί και Παστούν από το Αφγανιστάν. Αυτοί οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες έφτασαν με τα πόδια μέσα από τα πιο δύσκολα μονοπάτια, έχοντας χάσει τα πάντα· δεν τους ακούει κανείς, είναι αόρατοι. Ειδικά εκείνοι που έφυγαν από την Ερυθραία, τη Συρία και το Αφγανιστάν, έχοντας φιμωθεί από ιδιαίτερα σκληρές δικτατορίες. Μία δύναμη τους μένει: η τέχνη τους.

Το Temps Réel συντροφεύει αυτούς τους καλλιτέχνες. Από το 2020, το Temps Réel επιχειρεί να συγκεντρώσει μια ομάδα από αζμαρί (τραγουδιστές, αφηγητές, ποιητές) εξόριστους στη Γαλλία σε ένα καλλιτεχνικό έργο που φέρει πλέον το όνομά τους. Στο «Azmari» ξεδιπλώνεται μια ενέργεια πολυγλωσσικής πολυφωνικής δημιουργίας. Το καλλιτεχνικό υλικό του «Azmari» είναι καρπός των ανταλλαγών μεταξύ όλων των ανθρώπων –μεταναστών και μη– που τους ενώνει η επιθυμία να εφευρεθούν εκ νέου οι επικράτειες της τέχνης και οι γλώσσες της ανθρωπότητας.

Το 2021, ένα διεθνές σύνολο μπατουκάδα δημιουργήθηκε στο Ρυφέκ (Ruffec), συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες ντόπιους αλλά και από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του WALC, μεταξύ 2024 και 2026, το Temps Réel θα φέρει σε επαφή ένα δίκτυο πολιτιστικών παραγόντων, κοινού της υπαίθρου, ατόμων που αιτούνται άσυλο και διεθνών καλλιτεχνών, σαν ένα σημείο συνάντησης και φιλοξενίας, αλλά και σαν ένα εργαστήριο για διαθεματικές καλλιτεχνικές παραγωγές.