ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

WAC 2021 Windwalkers, Project -Windwalking -Image credit – Jock Maitland

Το WALC επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει ένα μεγάλο κοινό, εστιάζοντας στις φυσικές και αγροτικές περιοχές αλλά και στο περπάτημα ως μορφή τέχνης, και δημιουργώντας εναλλακτικές προτάσεις που συμβαδίζουν αλλά και αναπτύσσονται παράλληλα με καθιερωμένες μορφές και χώρους τέχνης. Δεν επιδιώκονται μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις που διαταράσσουν τον κοινωνικό ιστό ή καταστρέφουν την ευάλωτη φύση. Γι’ αυτό, εξάλλου, δίνουμε μεγάλη σημασία σε ένα περίτεχνο ψηφιακό και διαδικτυακό οικοσύστημα με εκτεταμένες λειτουργίες και εφαρμογές που διερευνούν τις δυνατότητες της ψηφιακής σφαίρας και των ψηφιακών χώρων συνάντησης, στο πλαίσιο ανάπτυξης, από το WALC, φυσικών και υπαίθριων χώρων δράσης και συναντήσεων, αλλά και μορφών περιπατητικής τέχνης. Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει στο WALC να προσεγγίσει το ευρύ κοινό αλλά θα συμβάλει και στη δημιουργία καινοτομιών και στους πραγματικούς χώρους τέχνης καθώς και στις κοινότητές τους, εισάγοντάς τους στον εικονικό χώρο.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι μια διαδικτυακή κοινότητα: ένας διαδραστικός και πληθοποριστικός διαδικτυακός χώρος συναντήσεων, ο οποίος περιλαμβάνει προφίλ χρηστών, αναρτήσεις, εκδηλώσεις, ανακοινώσεις, ατζέντα, ενημερωτικά δελτία, καθώς και ένα αρχείο με όλα τα περιπατητικά καλλιτεχνικά έργα και τις πρακτικές που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του WALC.

Αυτό το οικοσύστημα θα είναι διαθέσιμο από το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις διά ζώσης εκδηλώσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα κατάρτισης (training) και συμμετοχής σε εργαστήρια για τους/τις καλλιτέχνες/-ιδες, τους/τις επαγγελματίες του πολιτισμού και τις τοπικές κοινότητες. Ως διαδικτυακός χώρος θα καταγράψει την πρόοδο του έργου WALC και θα προσελκύσει νέους/-ες συνεργάτες/-ιδες και καλλιτέχνες/-ιδες, δίνοντας διαδικτυακή βιωσιμότητα και συνέχεια στο έργο του WALC και συμπληρώνοντας τις διά ζώσης εκδηλώσεις του.

Δίνεται επίσης έμφαση στην εικονική πραγματικότητα και τα μέσα επικοινωνίας δι’ εντοπισμού (locative media) –ενός αναδυόμενου κλάδου στις σύγχρονες τέχνες– με παράλληλες συνεργατικές διαδικασίες δημιουργίας μέσω νέων λογισμικών που συνδυάζουν χώρο, τόπο και κίνηση, ψηφιακή χαρτογράφηση και επαυξημένη πραγματικότητα. Η τελευταία υλοποιείται μέσω CGeomap (https://cgeomap.eu/). Αυτές οι νέες τεχνολογίες ενσωματώνονται στο WALC με εγκαταστάσεις εικονικής πραγματικότητας και ψηφιακών μέσων, μεταφέροντας τις μακρινές περιοχές και τους περιπατητές τους σε έναν κοινό υβριδικό χώρο, τον οποίο έχει επεξεργαστεί η Gigacircus (https://gigacircus.net/fr).