ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Οι Συναντήσεις των Πρεσπών, ως μέρος του WALC, θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου 2025 και 2027 στις λίμνες των Πρεσπών, στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία). Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης εκδήλωσης καλλιτέχνες, μελετητές, ακαδημαϊκοί και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τις περιπατητικές διαδικασίες, τις ιδέες και τις προσεγγίσεις τους για θέματα που σχετίζονται με το περπάτημα ως πρακτική και ως μέσο τέχνης. Η υλοποίηση των Συναντήσεων των Πρεσπών είναι μέρος ενός κοινοτικού έργου που στοχεύει στην ενδυνάμωση και τη βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας.

Οι Συναντήσεις των Πρεσπών πραγματοποιήθηκαν το 2019, το 2021 και το 2023, και προσέλκυσαν ένα πολυάριθμο κοινό από όλο τον κόσμο, το οποίο διαμόρφωσε έναν νέο τρόπο αντίληψης των Περιπατητικών Πρακτικών και της Περιπατητικής Τέχνης. Μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει τις Συναντήσεις πάνω από 400 συμμετέχοντες/-ουσες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 128 περιπατητικά εργαστήρια και έχουν παρουσιαστεί 65 ανακοινώσεις με θεωρητικό περιεχόμενο. Είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθεί ότι ενεργοποιήθηκε ένας ισχυρός δεσμός με την τοπική κοινότητα, μετασχηματίζοντας το WALC σε ένα μοναδικό έργο κοινοτικής τέχνης. Η τεκμηρίωση των Συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα έχει δημοσιευθεί σε πέντε τόμους.

Οι Συναντήσεις των Πρεσπών αποτελούν την κορύφωση της Εικαστικής Πορείας προς την Πρέσπα, μιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα στην περιοχή από το 2007 και ξεκίνησε από το 1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Photo credit: WAC 23, Κλίτσα Αντωνίου, Βιοδείκτες, Άγιος Αχίλλειος, Πρέσπες, φωτογραφία: Φίλιππος Καλαμάρας.

Photo credit: WAC 23, Mάγδα Μάρα, Land Art, Ψαράδες, Πρέσπες, φωτογραφία: Ίρις Μουρνάζου.