WALC

Περιπατητικές Τέχνες και Τοπικές Κοινότητες

Για το έργο

Σκοπός του έργου Περιπατητικές Τέχνες και Τοπικές Κοινότητες (WALC) είναι να καθιερωθεί ένα Διεθνές Κέντρο για την Περιπατητική Τέχνη στις Πρέσπες (Ελλάδα).

O κεντρικός κόμβος (HUB) βρίσκεται στις Πρέσπες (Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Συντονιστής [ΠΔΜ], Ελλάδα), με συνεργαζόμενους κόμβους στην Πορτογαλία (Walk Lab2PT, Πανεπιστήμιο του Μίνιο [Minho], UMINHO, Universidade do Minho), Ισπανία (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Nau Côclea, CACNC, Centre de Creació Contemporània Nau Côclea, Καταλονία), Γαλλία (Association Temps Réel, GIGACIRCUS, Γαλλία), Βέλγιο (walk · listen · create, wlc και Σχολείο του Χάασμπεκ, SvG, De School van Gaasbeek), Ελλάδα (Action Synergy SA, AS).

Περιλαμβάνει επίσης συνεργαζόμενους φορείς (NODES) σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και παγκοσμίως. Το έργο θα υλοποιήσει δύο κύριες Διεθνείς Περιπατητικές Συναντήσεις στις Πρέσπες (το 2025 και το 2027), με διεθνή συμμετοχή, και με παράλληλες δράσεις σε επιλεγμένα NODES σε όλο τον κόσμο, πριν από μία καλλιτεχνική φιλοξενία (art residency) στις Πρέσπες, μαζί με καλλιτεχνικές φιλοξενίες (art residencies) και εργαστήρια στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία και στο Βέλγιο, για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Το WALC υποστηρίζεται από ένα ψηφιακό οικοσύστημα, μια διαδικτυακή κοινοτική πλατφόρμα και ένα διαδικτυακό αρχείο για την περιπατητική τέχνη, που εγγυάται τη συνέχεια του έργου.

Το WALC θα δημιουργήσει χώρους καλλιτεχνικής δραστηριότητας σε περιοχές της περιφέρειας που θα επιτρέψουν στους καλλιτέχνες να εργάζονται με καινοτόμο τρόπο, με έμφαση στη συλλογικότητα και στη συνδημιουργία, και θα ενεργοποιήσει ένα δίκτυο συνεργατών, άλλων οργανισμών και τοπικών ομάδων, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών περιοχών που βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα απομόνωσης και υπανάπτυξης.

ΜΕΛΗ