ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τι είναι το Περπάτημα ως Καλλιτεχνική Πρακτική;

Από όλες τις σύγχρονες πρακτικές τέχνης, η περιπατητική τέχνη διαδραματίζει τον πλέον πρωτοποριακό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Είναι μια καινοτόμος μορφή τέχνης η οποία βασίζεται σε διαδικασίες που εκκινούν από την πιο ουσιαστική ανάγκη, ανθρώπων και μη: να μετακινηθούν, να μεταναστεύσουν, να μεταφερθούν σε άλλο μέρος. Τα τελευταία χρόνια αναδύονται διεθνώς δια ζώσης και ψηφιακοί χώροι για την περιπατητική τέχνη.

Υπάρχει ωστόσο έλλειψη ευρωπαϊκής σύνδεσης και ενός κεντρικού χώρου τέχνης για την περιπατητική τέχνη. Ένας τέτοιος χώρος θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξή της και τη συστηματική τεκμηρίωση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και της κριτικής της σκέψης. Προσεγγίζουμε το περπάτημα ως μορφή τέχνης, όπως ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, στενά συνδεδεμένο με την τέχνη που βασίζεται στην κοινότητα και σχετίζεται με κοινοτικά ζητήματα και κοινωνικές αλλαγές.

Ως εκ τούτου, το έργο Περιπατητικές Τέχνες και Τοπικές Κοινότητες (WALC) έχει δύο βασικούς άξονες: τις πρακτικές της περιπατητικής τέχνης και την κοινοτικά προσανατολισμένη τέχνη, με μια καινοτόμο προσέγγιση που συνδυάζει και τις δύο.