ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Photo credit: WAC 23, Sinwah Lai, Ώρες Θεραπείας, Ψαράδες, Πρέσπες, φωτογραφία: Έφη Μανώλη.

Περπατώντας με και ως κοινότητες

Οι δράσεις στον δημόσιο χώρο επιτρέπουν στους/στις καλλιτέχνες/-ιδες, με τα διαθεματικά εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, να χαρτογραφήσουν τον ζωντανό μας κόσμο με εναλλακτικό τρόπο, να συσχετίσουν τις στοχαστικές τους προσεγγίσεις, να σφυρηλατήσουν σημαντικούς δεσμούς με την κοινότητα, κάνοντάς τες ενεργούς παράγοντες αλλαγής. Στο WALC οι καλλιτέχνες/-ιδες δεν θα συμμετέχουν για να παρουσιάσουν «ένα προϊόν»: δεν έρχονται για να παρουσιάσουν μια παράσταση ή να δείξουν ένα τελειωμένο έργο ή άλλα αποτελέσματα μιας αντικειμενοποιημένης τέχνης, αλλά ασχολούνται με τους ανθρώπους των περιοχών και με τους/τις περιπατητές/-τριές της, για να αναπτύξουν μια διαδικασία συμμετοχικής δημιουργίας. Το περπάτημα με και ως κοινότητες υλοποιείται είτε με μοναχικό περπάτημα είτε σε κοινότητες από ομάδες ανθρώπων που ενώνονται υπό έναν κοινό στόχο ή σκοπό και οι οποίοι, μαζί, βαδίζουν προς τη μεταμόρφωση.

 

Το WALC, καθοδηγούμενο από μια συλλογική και συνεργατική πρακτική, με έμφαση στις συνεργατικές ομαδικές διαδικασίες, απαραίτητες για τις τέχνες πεζοπορίας, αναζητά εναλλακτικές λύσεις στην ατομική αυθεντία, που αμφισβητείται στην ψηφιακή εποχή, εξερευνώντας παράλληλα μονοπάτια για ανταλλαγή ιδεών και δημιουργικότητας.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας συμπεριληπτικός και ανοιχτός χώρος δημιουργίας για κοινούς οραματισμούς και λήψη αποφάσεων, με τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες και τις κοινότητες να δρουν ως ισότιμοι εταίροι σε αυτό το οικοσύστημα συνδημιουργίας, τόσο εκτός όσο και εντός διαδικτύου.

Μέσα στις επείγουσες σύγχρονες προκλήσεις, η συνδημιουργία μέσω περιπατητικών πρακτικών αναγνωρίζει ότι καμία μεμονωμένη οντότητα δεν μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις μόνη της. Αξιοποιώντας την κοινοτική και συλλογική νοημοσύνη και προσβλέποντας στη συλλογική γνώση, η συνδημιουργία γίνεται πηγή ελπίδας για την αντιμετώπιση των περίπλοκων και επειγόντων ζητημάτων της εποχής μας.

Photo credit: WAC 23, Κλίτσα Αντωνίου, Βιοδείκτες, Άγιος Αχίλλειος, Πρέσπες, φωτογραφία: Φίλιππος Καλαμάρας.